top of page

Ce se întâmplă în cadrul unui consult proctologic?



De ce este important consultul proctologic?


Un consult proctologic este esențial în prezența simptomelor datorate problemelor ano-rectale. Mulți oameni sunt speriați la gândul unei vizite la proctolog și tind să o amâne. Rușinea, teama și dezinformarea te pot face să treci cu vederea simptome ale bolilor care uneori pot fi foarte grave sau dificil de tratat. În plus, chiar și bolile ușor de tratat se pot agrava și deveni cronice, dacă sunt lăsate netratate. Cei care suferă de tulburări ano-rectale ar trebui, așadar, să contacteze cât mai curând un specialist.



În ce constă examinarea ano-rectală?


O examinare ano-rectală permite diagnosticarea diferitelor tulburări ale zonei anorectale. Examinarea este împărțită în mai multe etape și nu este dureroasă. Cu cât pacientul este mai relaxat, cu atât va simți mai puțin disconfort. Dacă pacientul este relaxat, medicului ii va fi mai ușor să inspecteze zona și să facă un diagnostic precis. În cazul unor afecțiuni care ar putea îngreuna continuarea examinării, de exemplu în prezența unor fisuri anale acute, dureroase, medicul poate efectua doar câteva etape ale examinării. Explorarea ano-rectală poate fi efectuată ulterior, după rezolvarea simptomelor (a durerii).

Vă invităm să faceți o vizită la chirurgul proctolog cu o atitudine relaxată, fără rușine și fără teamă.



Etapele examinării sunt:


Anamneza: înainte de începerea examinării propriu-zise, medicul va avea o discuție cu dumneavoastră privind istoricul medical, istoric ce va fi consemnat într-o fișă de consultație.

În această fază, specialistul va discuta cu dumneavoastră privind descrierea simptomelor și tulburărilor de care suferiți, vă va întreba când au apărut simptomele, în ce condiții apar sau se remit, posibile probleme ano-rectale în istoricul familial sau informații despre orice terapie sau intervenție chirurgicală anterioară.


Inspecția: medicul va observa zona perianală pentru a identifica eventualele probleme vizibile extern.

Medicul vă va recomanda să vă întindeți pe canapea pe partea stângă, să vă îndoiti picioarele pe abdomen și să vă aduceți fesele la marginea canapelei.

Medicul va face o primă inspecție non-invazivă și va identifica unele afecțiuni deja vizibile pe pielea exterioară.


Palparea: medicul specialist va plasa un deget pe zona perianală pentru a-i simți consistența și pentru a identifica eventualele anomalii. În timpul inspecției și palpării, medicul poate identifica unele afecțiuni, cum ar fi fisuri și hemoroizi externi trombozați, abcese sau diferite tumori.


Explorarea digitală rectală: în această fază, medicul va introduce cu delicatețe un deget bine lubrifiat în canalul anal. În acest fel, poate evalua mai bine posibilele afecțiuni anale și capacitatea de a contracta și relaxa mușchii care înconjoară canalul anal. De asemenea, explorarea digitală rectală este o fază în care se pregătește canalul anal pentru examenul anuscopic.

În cazul simptomelor datorate problemelor mușchiului sfincter, pot fi solicitate analize suplimentare precum o manometrie ano-rectală sau ecografie transanală.


Anuscopia: ultima fază a examinării constă în inspectarea canalului anorectal cu ajutorul unui dispozitiv numit anuscop. Cu acest dispozitiv, chirurgul proctolog poate vizualiza canalul anal și partea inferioară a rectului.

O examinare numită anuscopie de înaltă rezoluție (HRA- videoanuscopie) este, de asemenea, disponibilă pentru diagnosticarea leziunilor precanceroase ale anusului și ale rectului inferior. Acest examen permite vizualizarea cu acuratețe a leziunilor și efectuarea posibilelor biopsii.

Pentru efectuarea anuscopiei se folosește un instrument bine lubrefiat. În timpul examinării, medicul specialistul efectuează mișcări circulare ușoare care îi permit să aibă o vedere completă a pereților rectului inferior și ai canalului anal.

În această fază, se pot efectua tratamente minim-invazive sau chiar biopsii. Datorită anuscopiei, este posibil să se verifice prezența hemoroizilor interni și stadiul bolii, polipi anali sau rectali, fistule anale, fisuri, abcese, cancer de anus și rect inferior etc.


306 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Fisura anală

bottom of page