top of page

Fisura anală






Ce este fisura anală?


Fisura anală reprezintă o ruptură a mucoasei canalului anal.

Ruptura mucoasei poate expune mușchiul care înconjoară canalul anal, numit mușchi sfincter. Contractura permanentă(spasmul) acestui mușchi va cauza durere și încetinirea vindecării.

O fisura anală este considerată acută dacă se manifestă în primele 6 săptămâni. Fisura care nu se vindecă după 6 săptămâni este considerată fisură cronică.


Cine poate avea fisură anală?


Adulții între 20 și 40 de ani, atât bărbați cât și femei, sunt cei mai predispuși. Cu toate că fisura poate apărea la orice vârstă, riscul scade cu vârsta.


Cum se manifestă?


Durere în timpul și chiar câteva ore după scaun.

Sângerare pe suprafața exterioară a scaunului.

Sângerare pe șervețele sau pe vasul de toaletă.

Arsuri și mâncărimi care pot fi dureroase.

Disconfort la urinare, urinare frecventă sau incapacitatea de a urina.


Care sunt cauzele apariției unei fisuri anale?


La originea fisurii anale stau traumatismele de diferite feluri asupra unei mucoase anale fragile. Se pare ca factorul declanșator ar fi traumatismul reprezentat de pasajul unor materii fecale dure sau de volum mare ori al unor succesiuni de scaune frecvente, ca in cazul diareei.

Cauze responsabile de apariția fisurii:

- Constipația cronică;

- Încordarea, presiunea abdominală crescută, mai ales dacă scaunul este mare, dur și/sau uscat;

- Introducerea de obiecte străine în anus;

- Cicatrici în zona ano-rectală;

- Afecțiuni medicale precum boala Crohn și colita ulceroasă (tipuri de boală inflamatorie intestinală); cancerul anal; boli infecțioase (cum ar fi tuberculoza); boli cu transmitere sexuală (sifilis, gonoree, chlamydia, HIV)


Cum se diagnostichează fisura anală?


Diagnosticul este simplu, în urma unui consult la medic. Se va face cu blândețe o examinare digitală (tușeu anal), completat cu o altă investigație în care se folosește și o video-cameră: anuscopia.


Cum pot fi prevenite fisurile anale?


Consumul de fibre din dietă, în special fructe și legume, poate preveni constipația.

Sunt necesare între 20 si 35 de grame de fibre zilnic. Alimente bogate in fibre putem găsi în:

Cereale integrale, inclusiv orez brun, fulgi de ovăz, floricele de porumb și paste, cereale și pâine integrală, mazăre și fasole, tărâțe de grâu, tărâțe de ovăz, seminte si nuci, citrice, prune și suc de prune.

Hidratarea corespunzătoare, favorizează apariția unor scaune ușor de eliminat. Asigurați-vă că beți mai mult când vremea se încălzește sau pe măsură ce deveniți mai activi, fizic.

Activitatea fizică. Una dintre cele mai frecvente cauze ale constipației este lipsa de activitate fizică. Faceți exerciții fizice timp de cel puțin 30 de minute în majoritatea zilelor, pentru a vă menține sistemul digestiv în mișcare.


Cum se tratează?


Marea majoritate a fisurilor pot fi tratate prin modificarea stilului de viață și cu unguente locale.

Se recomanda evitarea constipației și a șezutului îndelungat pe toaleta.

Băi călduțe de șezut timp de 15-20 de minute, pentru a obține o relaxare sfincteriană.

Spălarea cu delicatețe a regiunii anale și menținerea unei igiene locale.

Utilizarea de creme care conțin hidrocortizon pentru a reduce inflamația.

Aplicarea altor creme și unguente. Acestea pot include o cremă medicamentoasă (pentru a ajuta la vindecarea fisurii), un unguent anestezic (pentru a reduce durerea) , un unguent ce conține blocanți ai canalelor de calciu (pentru a relaxa mușchii sfincteri și pentru a crește fluxul de sânge în regiune, favorizând vindecarea).

Injectarea toxinei botulinice de tip A (Botox) în sfincterul anal. Injecția paralizează temporar mușchiul sfincterului anal, ameliorând durerea și favorizând vindecarea.

Sunt situații, mai ales atunci cand apare o fisura cronică, ca tratamentul local sa fie insuficient, astfel ca soluția vindecării o reprezintă intervenția chirugicală.


Ce presupune intervenția chirurgicală pentru fisura anală?


Intervenția chirurgicală constă de obicei în efectuarea unei tăieturi pe o mică parte a mușchiului sfincter anal intern, pentru a reduce durerea și spasmul muscular și pentru a permite fisurii să se vindece.

Durerea este ameliorată după câteva zile și vindecarea completă are loc în câteva săptămâni.


143 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page