Ce sunt hemoroizii?
Clasic, hemoroizii sunt dilatații varicoase (venoase) ale canalului anal. Astăzi, hemoroizii nu trebuie considerați doar răsunetul unei suferințe venoase, ci implică în același timp arteriolele, capilarele și vasele limfatice locale, precum și țesuturile și structurile înconjurătoare.
În funcție de localizare, hemoroizii sunt interni și externi. Hemoroizii interni se dezvoltă în interiorul canalului anal, în timp ce hemoroizii externi se dezvoltă în afara acestuia.
Care sunt manifestările bolii hemoroidale?
Manifestările hemoroizilor diferă considerabil de la un individ la altul, dar și în funcție de tipul hemoroizilor implicați.
În mod obișnuit, debutul bolii hemoroidale (afecțiune a hemoroizilor interni) este inaparent, neconstientizând suferinta.
Afecțiunea evoluează în perioade succesive asimptomatice (fără simptome) alternând cu perioade caracteristice, în care se manifestă tipic. Uneori există perioade de acutizare pe care pacienții înșiși le definesc ca fiind ,, crize,, .
Hemoroizii interni se manifestă prin :
- sângerare: inițial sângerarea este cantitativ puțină și se remite spontan după câteva zile, pentru a reveni ulterior, la intervale oarecare, adesea cu o intensitate mai mare decât înainte.
- durere: poate sa apară in crizele hemoroidale sau în stadiile avansate ale bolii. În stadiile inițiale, hemoroizii interni nu dor, dar pot fi asociați cu altă afecțiune a canulului anal (fisură anală, abces anal)
- prolaps: este consecința cedării țesutului de susținere și alunecării maselor hemoroidale voluminoase prin orificiul anal .
- scurgeri sero-mucoase: sunt rezultatul inflamației mucoasei anale și consecința secreției excesive a glandelor in cazul hemoroizilor de mari dimensiuni.
- prurit (mâncărimi)- prezența secrețiilor va întreține o umiditate a țesuturilor cu iritația pielii care va cauza mâncărimi.
Hemoroizii externi se manifestă in general prin complicații :
- tromboza hemoroidală externă: apariția unei mase dure, intens dureroase, de culoare albastră violacee, localizată oriunde la nivelul orificiului anal
- marisca hemoroidală: de multe ori inestetică, reprezintă persistența unui pliu muco-cutanat, consecință a unei sechele a trombozei hemoroidale externe.
Cum se clasifică hemoroizii interni?
În funcție de gradul de alunecare a maselor hemoroidale la nivelul orificiului anal extern, hemoroizii pot fi incadrați în 4 grade:
Hemoroizi grad I- hemoroizi neprolabați
Hemoroizi grad II- hemoroizi care prolabează (alunecă), dar care se reduc (repoziționează) spontan
Hemoroizi grad III- hemoroizi care prolabează, dar care pot fi repozitionați în canalul anal cu degetul.
Hemoroizi grad IV- hemoroizi în care repoziționarea manuală nu mai este posibilă.
Care sunt cauzele și factorii de risc pentru apariția hemoroizilor?
Componenta venoasă are un rol principal în apariția și dezvoltarea hemoroizilor, astfel că, există o serie de factori care conduc la perturbări în circulația locală a sângelui, ceea ce va cauza o stază (stagnarea sângelui) la nivelul venelor canalului ano-rectal.
Sunt alți factori care produc o alterare a structurii și troficității peretelui venos, dar și a țesuturilor de susținere. Se pot menționa:
- Obezitatea
- Sedentarismul
- Constipația cronică
- Unele profesii ( șoferi, informaticieni )
- Efortul fizic prin creștera presiunii abdominale
- Sarcina
- Factorul genetic - boala hemoroidală fiind ,,moștenită,, de la părinți
Cum sunt diagnosticați hemoroizii?
Diagnosticul bolii hemoroidale se susține prin prezentarea la o consultație.
În urma unei discuții se vor obține informații privitoare la debutul, manifestările și evoluția bolii.
Se va face cu blândețe o examinare digitală (tușeu anal). De multe ori, examinarea digitală nu poate să identifice hemoroizii, ei fiind niște structuri moi, dar examinarea digitală va pregăti o o altă investigație în care se folosește și o video-cameră: anuscopia.
Examenul anuscopic reprezintă examinarea esențială, în care, vor fi vizualizați direct hemoroizii sau alte afecțiuni care au semne și simptome asemănătoare.
Care sunt complicațiile?
-anemie feriprivă- prin pierderi mici și repetate de sânge. Rar hemoragiile pot fi frecvente și abundente cauzând anemie severă, excepțional putând fi amenințătoare de viață.
- tromboflebita hemoroidală- fiind însoțită de o durere vie, de intensitate crescută, brusc instalată
-fisură anală
-dermatită perianală
-supurații anale (abcese)
-polipi sau pseudopolipi hemoroidali
-tulburări psihice: agitație, anxietate, irascibilitate.
Cum putem preveni dezvoltarea hemoroizilor?
- Evitarea sedentarismului
- Evitarea șederii a unui timp îndelungat pe scaun, la birou, în timpul condusului, etc.
- Evitarea constipației
- Creșterea aportului de lichide (apă plată) și fibre alimentare
Există tratament pentru hemoroizi?
De multe ori pacienții recurg la administrarea de la sine a unor creme, unguente sau supozitoare. Trebuie spus că aceste tratamente pot ameliora simptomatologia, dar NU REZOLVĂ CAUZA.
Tratamentele larg răspândite în țările civilizate, sunt metode terapeutice non-operatorii (evită operația clasică), cu instrumente minim-invazive: ligatura hemoroidală cu inele elastice, fotocoagularea în infraroșu, crioterapia, ablația prin radiofrecvență, ligatura hemoroidală arterială, terapia Laser, scleroterapie hemoroidală. etc
Care sunt avantajele terapiilor instrumentale minim invazive?
- disconfortul sau durerea sunt minime
- sunt ușor de suportat pentru pacient
- nu presupun scoaterea pacientului din sfera activităților sale
- nu necesită internare
- tehnica poate fi efectuată in cabinet/clinică
- rezultatele obținute sunt foarte bune
Pentru a a putea beneficia de intervenții minim invazive, este necesară o rezolvare a afecțiunii în stadiile inițiale. O afecțiune neglijată mult timp, într-un stadiu evolutiv avansat, din păcate, nu va putea fi rezolvată pe aceste căi, rămânând a fi tratată prin chirurgie clasică.
Comments